Seksuaalisen ahdistelun asiantuntija: ”Vauvalta pitää kysyä lupa ennen vaipanvaihtoa”

Koti & Asuminen Ohhoh! · Stara.fi

Seksuaalinen ahdistelu on ollut viime aikoina kovasti esillä ikään ja sukupuoleen katsomatta, mutta samalla keskustelussa on tehty monia ylilyöntejä. Tuoreimmasta vastaa lasten seksuaalisen ahdistelun asiantuntija Deanne Carson, joka on aiheuttanut ärtymystä ja ihmetystä tuoreimmalla lausunnollaan.

Body Safety -järjestössä toimiva Carson nimittäin esitti australialaisen ABC-uutiskanavan haastattelussa, että vanhempien pitäisi kysyä vauvaltaan lupaa ennen kuin ryhtyvät vaihtamaan tämän vaippaa. Australiassa seksuaalinen ahdistelu on parhaillaan kiivas puheenaihe erään mahdollisen raiskaustapauksen vuoksi.

Deanne Carsonin mukaan vanhempien tulisi opettaa lapsilleen mahdollisimman aikaisin seksuaalisen itsemääräämisen rajoja, ja osana sitä hän esittää luvan pyytämistä vaipanvaihtoon. Hänen mukaansa lapsi tulee ”tietenkin aina vastaamaan myöntävästi”.

Asiantuntijan lausunto on aiheuttanut runsaasti keskustelua, sillä monet ovat raivostuneet tavasta samaistaa vaipanvaihto ja seksuaalinen koskemattomuus toisiinsa. Moni on lisäksi perustellusti todennut, että hänellä tuskin on omia kokemuksia lapsista, jos hän olettaa vaipanvaihdon tapahtuvan aina sulassa sovussa ja vauvan suostumuksella.