NASA: Jupiterin kuu kasteli avaruusluotaimen – todiste vedestä Europalla?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jupiterin Europa-kuun jääkerroksen alla on jo kauan epäilty olevan vettä, ja mahdollisesti jopa alkeellista elämää. Teoria on saanut lisää tukea NASAn perehdyttyä 20 vuoden takaisen luotaimensa edesottamuksiin.

Galileo-luotain lensi Europan läheisyydestä vuonna 1997. Tutkijat ihmettelivät sen sensorien havaitsemia yllättäviä signaaleja. Nyt on käynyt ilmi, että ne saattoivat aiheutua kuusta peräisin olleesta vesisumusta.

Havainnon perusteella Europassa ei olisi vain jään alla sijaitsevaa vettä, vaan myös sitä ilmaan sylkeviä geysireitä. Engadget-sivuston mukaan myös Hubble-teleskooppi on havainnut viitteitä Euroaplta peräisin olevista vesihyörysuihkuista.

NASAn tavoitteena on lähettää uudem Europa Clipper -luotaimen matkaan vuonna 2022. Se tulee lentämään lähempänä Europaa kuin yksikään aikaisempi alus, tarkoituksenaan kerätä lisätietoa kuusta.