Tutkimus: Parisuhteen onnellisin aika alkaa 20 vuoden yhteiselon jälkeen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ensin he tapaavat, sitten he ihastuvat ja lopulta rakastuvat. Parisuhde muotoutuu yleensä alkuhuumasta kohti pysyvämpää ja tasaisempaa liittoa, johon liittyy vahva yhteenkuuluvuuden tunne. Vaikka rakkauselämä ei ole aina yhtä ruusuilla tanssimista, on parhaat vuodet saavutettu vasta pitkän yhdessäolon jälkeen.

Pennsylvanian ja Brigham Youngin yliopistot ovat toteuttaneet yhteistutkimuksen, jonka mukaan pariskunnat ovat onnellisimmillaan 20 vuoden yhdessäolon jälkeen. Social Networks and the Life Course -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan avioparit ovat jopa onnellisempia kuin vastavihittyinä.

Avioliitto-onnen takaavat toisten kunnioitus, läheisyys ja tyytyväisyys. Tutkimukseen osallistui 2.000 pariskuntaa. Avio-onni kasvaa 20 vuoden jälkeen. Tämä kannattaa muistaa, kun lupaa sitoutua toiseen ihmiseen loppuelämäkseen – parhaat ajat ovat vasta edessä.