Mehiläisten keräämä hulluhunaja rentouttaa – aiheuttaa myös hallusinaatioita

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Nepalin ja Turkin alueella on myynnissä hunajaa, jonka on kerrottu aiheutavan rentoutuneen olotilan ja hallusinaatioita nauttijalleen. Hunaja on kerätty kahdesta eri kasvista, kelta-atsaleasta ja turkinalppiruususta. Hunaja voi jopa tappaa suurina määrinä nautittuna.

Atlas Obscura -sivusto kertoo, että hulluksi hunajaksi kutsuttu tuote ei ole tiettävästi tappanut ketään nykyhistorian aikana. Se aiheuttaa dramaattisia psykologisia reaktioita ihmisille ja eläimille hunajassa olevan grayanotoksiinin takia. Isoina annoksina se voi aiheuttaa sydämen pysähdyksen tai sydäninfarktin.

Hullunhunajan olemassaolo on tiedetty pitkään, ja sen on kerrottu tappaneen kokonaisia sotajoukkoja antiikin Kreikassa. Nykyisin paikalliset mehiläistarhaajat tekevät hallusinaatioita aiheuttavalla makealla herkulla bisnestä. Sen on kerrottu jopa parantavan mieskuntoa. Puoli kiloa hullua hunajaa maksaa noin 50 euroa pimeillä markkinoilla.