Tutkimus paljasti: Vitamiinivalmisteista ei hyötyä terveydelle!

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kanadalainen St. Michael’sin sairaala ja Toronton yliopisto ovat toteuttaneet yhteistutkimuksen, jonka mukaan yleisimmillä vitamiinivalmisteilla ei ole terveyttä edistäviä vaikutuksia. Keinotekoisista vitamiinivalmisteista ei ole haittaa elimistölle, mutta niiden avulla ei voi myöskään saavuttaa samoja hyötyjä kuin terveellisellä ruokavaliolla.

Journal of the American College of Cardiology -nimisessä julkaisussa esitelty tutkimus osoittaa, että multivitamiineilla, D-vitamiinivalmisteilla, kalsiumtableteilla tai C-vitamiinikapseleilla ei ole todistettavasti vaikutusta ihmisen terveydelle tai hyvinvoinnille. Sen sijaan tutkimuksessa osoitettiin, että foolihappovalmisteiden ja joidenkin B-vitamiinilisäravinteiden avulla voi vähentää sydän- ja verisuonitauteihin ja aivohalvaukseen sairastumisen riskiä.

Tutkimus kesti viisi vuotta. Tutkimusjohtaja tohtori David Jenkins painottaa tutkimustiedotteessa, että ihmisten kannattaa suosia valmisteiden sijaan terveellistä ruokavaliota vitamiinien ja hivenaineiden saamiseksi. Suosituimpien vitamiinivalmisteiden sijaan kannattaa syödä puhtaita kasvisruokia, vihanneksia, hedelmiä ja pähkinöitä.