Keltainen taksi kuuluu New Yorkiin – tiesitkö näitä asioita?

Matkailu · Terhi Piiroinen

New York Cityn keltaiset taksit ovat kulttiasemassa ja jokainen, joka matkustaa Isoon Omenaan, tilaa varmasti taksin edes kerran. Keltaisen taksin tilaamisessa on oma hienoutensa, kun ajoneuvo kaartaa eteen kyytiä tilaavan käsimerkin voimalla.

New York Cityn alueella on yhteensä 13.000 keltaista taksia, joista jokainen tekee noin 800 matkaa kuukaudessa. Amerikan ensimmäiset taksit olivat punaisia ja vihreitä, mutta 60-luvulla säädetyn lain mukaan kaikkien taksien tuli olla saman värisiä. Keltaisen värin huomaa jo kaukaa.

New Yorkissa ei soiteta takseja, vaan siellä riittää kun astuu kadulle käsi pystyssä. Ajoneuvon saa mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Keltaisten taksien kuljettajia on koulutettu Uberin tultua huomioimaan ja palvelemaan asiakkaitaan paremmin. New Yorkin taksien takapenkeillä on omat pienet televisioruudut, joista voi katsoa lempiohjelmaa matkan aikana.

Ikoninen New Yorkin ajoneuvo on myös nähty monta kertaa valkokankaalla ja lukuisissa televisiosarjoissa. Taksien takapenkeillä on kuvattu legendaarisia kohtauksia. Airbnb-palvelussa on vuokrattavissa oma keltainen taksi. Long Island Cityssä sijiatseva taksi toimii yöpaikkana, PureWow uutisoi.