Lomalle Thaimaahan? Älä rahoita norsujen kiduttamista

Matkailu · Stara.fi

Lukemattomat suomalaiset käyvät vuosittain nauttimassa lomailusta Aasian maissa. Erityisesti Thaimaa on suomalaisten suosima matkailukohde, joka voi vaikuttaa turistien silmissä kuin paratiisilta. Sitä se ei kuitenkaan ole turistien viihdyttämiseen käytetyille eläimille.

Elefanttisafari Thaimaassa, Kuva: Stara
Elefanttisafari Thaimaassa, Kuva: Stara

Esimerkiksi turistiajeluihin käytettävät elefantit joutuvat usein kidutuksen kohteiksi koko elämäkseen, eli jopa vuosikymmenien ajaksi. Harva turisti tietää, että elefanteilta hakataan jo nuorena pois niiden vapaa tahto. Staran tietoon on tullut suomalaisilta silminnäkijöiltä tapauksia, joissa elefantit ovat yrittäneet toimia omin päin turistikierroksilla, mutta ne on ”palautettu ruotuun” nopeasti kepeillä ja piikeillä – turistien istuessa vielä niiden selässä. Taannoin aiheesta levisi verkossa myös suomalaisnaisen koskettava blogikirjoitus.

Elefanttien pienet poikaset riistetään usein emoiltaan hakattavaksi ja niitä viilleltäväksi kunnes eläimet alistuvat täysin ihmisen tahtoon. Pahimmissa tapauksissa pienten elefanttien korviin ja jalkoihin isketään nauloja tuottamaan niille sanoinkuvailematonta tuskaa. Tätä traagista asiaa on käsitelty lukuisissa artikkeleissa ja dokumenteissa sekä Wikipediassa. Eläinrääkkäys on vakava asia, joka on tarpeen tuoda toistuvasti turistien tietoon blogeissa ja muissakin medioissa.

Parhaillaan sosiaalisessa mediassa leviää jälleen tuore kuvasarja siitä miten nuoret elefantit kidutetaan taipumaan ihmisten tahtoon. Karmaisevassa kuvasarjassa nähdään miten puolutuskyvytöntä nuorta elefanttia hakataan kepeillä. Kuvat löytyvät tästä.

Muutama vuosi sitten länsimaissakin nousi kohu, kun selvisi, että turistien kanssa valokuvissa poseeraavilta liskoilta oli liimattu suu kiinni pikaliimalla. Turistit eivät tienneet, että niiden kanssa poseeranneet liskot kuolisivat, koska ne eivät enää voineet syödä. Menehtyneiden tilalle löytyi helposti uusia liskoja.

Viime vuosina turisteja on järkyttänyt myös Thaimaan Koh Samuilla sijaitsevassa apinasirkuksessa paljastuneet eläinrääkkäykset. Liskojen ja apinoiden lisäksi myös tiikerit ja muut villieläimet ovat nimittäin lähes poikkeuksetta huumattuja. Varsinkin kun ne poseeraavat ihmisten kanssa.

Lifestyle-media Stara kertoo tästä asiasta, koska talven tullen suuri joukko suomalaisia on taas suuntaamassa Thaimaahan ja muihin Aasian maihin. Lomamatkalla kannattaa jättää väliin elefanttiajelut ja apinasirkukset sekä tiikerien ja liskojen kanssa valokuvissa poseeraukset.