Nyt se on virallista! WHO määritteli pakonomaisen pelaamisen sairaudeksi

Digi Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut videopeliriippuvuuden kansainväliseen tautiluokitusjärjestelmään. Pakonomainen pelaaminen täyttää tautiluokituksen tunnusmerkit, mikäli se vaikuttaa vähintään vuoden ajan oleellisesti muihin elämän osa-alueisiin negatiivisesti.

Ihminen voi sairastua virallisesti pelihäiriöön, jos pelaaminen vaikuttaa merkittävästi muihin elämän aktiviteetteihin, sosiaalisiin suhteisiin tai velvotteiden hoitamiseen, eikä potilas negatiivisista vaikutuksista huolimatta lopeta pelaamista. Oireiden tulee jatkua yli vuoden ajan, jotta ihminen voidaan diagnosoida virallisesti videopeliriippuvaiseksi. Osa asiantuntijoista kritisoi uutta tautiluokitusta, koska toisinaan peliriippuvuuden ja intensiivisen peliharrastuksen raja voi olla häilyvä.

Olemme kertoneet lapsista, joita voidaan pitää digitaalinarkkareina. Digitaalinen addiktio voi pahimmillaan aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin päihderiippuvuus, uhkapeliaddiktio tai syömishäiriö. Videopeliriippuvuuden luokitteleminen sairaudeksi auttaa addiktion ymmärtämisessä, hoitamisessa ja ehkäisemisessä, CNN uutisoi.