Tutkimus: Tunnesyöpöttely johtuu lapsuudesta – älä palkitse tai lohduta herkuilla

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Maailman kansalaisten liikalihavuuteen on useita syitä, mutta ainakin epäterveellisen ruokavalion yleisyys ja helppo saatavuus, suurentuneet annoskoot sekä vieraantuminen nälän tunteesta vaikuttavat herkästi lihomiseen. Tuore tutkimus osoittaa, että myös tunnesyöminen on lapsuudessa opittu tapa.

University College London on toteuttanut tutkimuksen, jonka mukaan tunnesyöpöttely ei ole geeneissä vaan kasvatustavoissa periytyvää. Vanhemmat saattavat lahjoa lasta hänen lempiruoallaan esimerkiksi mielipahaa poistaakseen. Tunnesyöminen vääristää ruokaan liittyvää suhtautumista, ja tapa voi jatkua herkästi aikuisiälle. Ruoasta tulee palkinto tai lohduttaja sen sijaan, että lapsen tunteita pyrittäisiin käsittelemään esimerkiksi keskustelemalla.

Tutkimus esiteltiin Pediatric Obesity -julkaisussa. Lasten mielipahaa tai tunteita voi käsitellä rakentavasti olemalla läsnä, keskustelemalla ja läheisyyttä antamalla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vakavampien syömishäiriöiden taustalla on usein muutakin kuin kasvatuksellisia tekijöitä.