Mars lähinnä maata 15 vuoteen – näkyy pian historiallisen kirkkaana

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yötaivaan seuraamisesta kiinnostuneita hemmotellaan heinä-elokuun vaihteessa. Tuolloin Mars tulee olemaan lähimpänä maata 15 vuoteen. Harvinaisessa perihelioppositiossa Mars, maa ja aurinko ovat lähes samalla suoralla.

Tuolloin Mars voidaan erottaa yötaivaalta paljain silmin, ja se näkyy noin kolme kertaa tavanomaista kirkkaampana.

Mars tulee sijaitsemaan lähimmillään noin 57,6 miljoonan kilometrin päässä. Tähtitieteen yhdistys Ursan mukaan Mars näkyy kuitenkin heinäkuussa Suomessa erittäin matalalla, vain noin 4,5 asteen korkeudella horisontista.

Lähimpänä maata Mars tulee olemaan 31. heinäkuuta. Planeetta näyttää normaalia suuremmalta vielä pari viikkoa senkin jälkeen, kunnes se siirtyy kauemmas jälleen elokuun puolivälissä.