Ole läsnä hetkessä! Tässä yksinkertaiset vinkit mielen rauhoittamiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mindfulness ja meditointi ovat tulleet olennaiseksi osaksi ihmisten mielenterveyden hyvinvointia. Läsnäoloa ja rauhoittumista harjoittelemalla voi saavuttaa pysyviä tuloksia mielen hyvinvoinnille. Läsnäoloa voi harjoitella joka paikassa: Askarrellessa, syödessä tai kävellessä.

Henkisen hyvinvoinnin huoltamisesta on tullut yhtä trendikästä kuin fitness-ilmiöstä. Ihmiset ovat ymmärtäneet, että vaikka heidän rasvaprosenttinsa olisi ihanteellinen, ei olo tunnu terveeltä ilman tasapainoista mieltä. Henkisyys on irrotettu uskonnosta siten, että ihminen harjoittaa omaa tietoisuuttaan aiempaa enemmän.

Mindfulness-ohjaaja Tim Stead listaa Femail Firstille viisi kulmakiveä, joiden kautta omaa henkistä tasapainoa voi lähteä saavuttamaan. Ensinnäkin asioita tulee havainnoida pelkkää näkemistä enemmän. Läsnäoloa saavuttaa parhaiten, jos on tietoinen omasta itsestään ja muista sekä asioiden vuorovaikutuksesta. Tietoisuuden lisäksi ihmisen kannattaa opetella kiinnittämään huomiota asioihin, joita ei välttämättä muuten havainnoisi. Kiinnitä huomiota pieniin asioihin, kuten pihalla kukkivaan juhannusruusuun.

Ole utelias ja tutki ympäristöä, tähtitaivasta tai koko olemassa oloa. Pohdiskelun kautta voi löytää reitin omaan sisimpään ja yhteyden maailmankaikkeuteen. Rakkaus syntyy mindfulnessin kautta kuin itsestään. Ihminen voi oppia rakastamaan muita ihmisiä, itseään ja ympäristöään uudella ja syvällisemmällä tasolla. Rakkauden avulla voi löytää myös rauhaa. Kun kaikki neljä aspektia yhdistyvät, eli tietoisuus, havainnointi, uteliaisuus ja rakkaus, voi saavuttaa viidennen läsnäolon palkinnon. Se on olemisen ja elämisen keveys.