Voiko kuituja saada liikaa? Ravintoterapeutti vastasi

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kuidut eivät sula ihmisen ruoansulatuksessa, vaan lisäävät ulostemassaa ja parantavat siten vatsan toimintaa, suolen terveyttä ja vähentävät suolistosyöpiin sairastumisen riskiä. Ihmisen suolisto rakastaa ravintokuituja, eli imeytymättömiä hiilihydraatteja.

Ravintoterapeutti Autumn Ehsaei kertoo Popsugar-julkaisulle, että ihmiset eivät saa tarpeeksi kuituja ruokavaliossaan. Alle 50-vuotiaille suositellaan noin 30 grammaa kuituja päivittäin. Kuidut pitävät olon kylläisenä ja tasapainottavat verensokeria. Kuituja voi kuitenkin syödä liikaa, vaikkakin se on Ehsaein mukaan äärimmäisen harvinaista.

Liiallinen kuitujen määrä vaikuttaa suoliston toimintaan. Esimerkiksi kauran, herneiden, papujen ja omenoiden syöminen voi suurissa määrissä aiheuttaa ummetusta. Mikäli nauttii tarpeettoman suuren määrän täysjyvävehnäjauhoja, kukkakaalia, vihreitä papuja tai perunoita, voi keho reagoida ripuloimalla.

Kuidut ovat kuitenkin avainasemassa terveellisten mikrobien synnyssä sekä energian ja verensokerin säätelyssä. Lisäksi kuitupitoisella ruokavaliolla voi ehkäistä sairauksia ja tuntea olonsa pidempään kylläiseksi. Ihmisten kannattaa opetella täysjyvätuotteiden nauttiminen höttöhiilihydraattien sijaan.