Keskikesän suursiivous tehdään nyt – näillä vinkeillä onnistut

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Siivous- ja järjesstelyurakoissa on yleensä hankalinta aloittaminen. Kun paikkojen putsaamisen ja organisoinnin saa käyntiin, voi siistiminen olla jopa mukavaa ajanvietettä. Ota koko perhe siivoamiseen mukaan ja pane stereot soittamaan menevää musiikkia.

Siivouksen lisäapuna säännöllisesti työskentelevä Luke Sillett paljastaa nyt Femail Firstille kymmenen tehokkainta vinkkiä kodin kattavampaan siistimiseen. Esimerkiksi sängyn patjan saa raikastettua tehokkaasti ripottelemalla sen päälle muutama teelusikallinen ruokasoodaa 20 minuutin ajaksi. Ruokasooda imuroidaan sen jälkeen patjasta erillisellä harjasuuttimella.

Sälekaihtimet voi puhdistaa suihkuttamalla niihin nestettä, jossa on puolet vettä ja puolet etikkaa. Puhdistus tapahtuu helpoiten käteen käärityllä vanhalla sukalla. Hanat ja muut törkyiset kodin metalliosat voi puhdistaa hammasharjalla sitruunamehun, ruokasoodan ja vesitilkan avulla. Kalkkeutuneet suihkun ja saunan lasiovet voi puhdistaa kuumennetulla etikalla. Suihkuta puoleksi tunniksi vaikuttamaan ja hankaa pinta puhtaaksi.

Ennen siivouksen yksityiskohtiin menemistä kannattaa huolehtia, että koti on kauttaaltaan perussiisti ja pöytätasoilla ei ole ylimääräistä roinaa. Puupinnoille ilmestyneet tahrat voi poistaa hiustenkuivaajan kuuman ilman avulla. Mikroaaltouunin voi puolestaa puhdistaa kuumentamalla siellä puolikasta sitruunaa tai seosta, jossa on desilitra etikkaa ja toinen desilitra vettä. Rasva lähtee pyyhkimällä.

Tarraharjalla voi puhdistaa kodin kankaisia pintoja aina lampunvarjostimista huonekaluihin. Ruokasoodalla saa puhdistettua kätevästi jääkaapit, uunit ja astianpesukoneet. Ikävät tahrat matoissa lähtevät puolestaan etikkaliuoksella, jossa on yksi osa etikkaa ja kolme osaa vettä. Suihkuta tahraan, pane päälle pieni pyyhe ja silitä tahra matosta pyyhkeeseen kuumalla silitysraudalla.