Aivot vaikuttavat laihduttamiseen – jopa syy dieetin epäonnistumiseen

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Laihduttaminen ja elämäntapamuutos terveellisempään suuntaan vaativat ihmisiltä päättäväisyyttä ja tahdonvoimaa. Nyt tutkijat ovat saaneet selville, että myös aivojen edessä olevien alueiden koolla on merkitystä sen suhteen miten suurella todennäköisyydellä henkilö tulee onnistumaan dieetissään.

Daily Mail -sivusto kertoo Ranskassa ja Kaliforniassa tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin aivojen etulohkojen koon merkitystä laihduttamiseen.

Aivojen etupuolella sijaitsee kaksi aluetta, joista toinen käsittelee palkitsemista ja toinen päätöksentekoa. Mikäli nämä alueet olivat suuret, henkilö pystyi paremmalla todennäköisyydellä tekemään terveellisiä valintoja.

Henkilöt, joiden aivoissa nämä kaksi aluetta olivat pienemmät, tekivät sen sijaan huonoja ja epäterveellisiä valintoja ruoan suhteen. Heillä ei ollut kovin hyvä itsehillintä ruoan valitsemisen suhteen, minkä lisäksi he kaipasivat herkullisista ruoista saamaansa tyydytyksen tunnetta.

Tutkijat saivat kuitenkin selville, että ruokailutottumusten sinnikäs muuttaminen terveellisempään suuntaan muutti myös aivoissa päätöksentekoon ja palkitsemiseen vaikuttavia alueita.

Omia aivojaan pystyy siis muuttamaan ajan kanssa siihen suuntaan, että ne tekevät ihmiselle jatkossa terveellisempien valintojen tekemisestä helpompaa.