Kokaiinin käyttäjien uusi hitti: Aktiivisuusrannekkeet!

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Fitbit-aktiisivuusrannekkeet on alkujaan luotu kuntoilua varten, mutta nyt niille on löydetty myös toisenlaista käyttöä. Rannekkeet ovat nostaneet suosiotaan kokaiinin kaltaisten stimulanttien käyttäjien keskuudessa.

Kokaiini lisää adrenaliinin ja mielihyvää aiheuttavan dopamiinin eritystä aivoissa. Se puolestaan nostaa käyttäjän sykettä, mikä voi pahimmillaan johtaa sydänkohtausten ja halvausten kaltaisiin hengenvaarallisiin terveysongelmiin.

Fitbit-rannekkeita ovat alkaneet hyödyntämään erityisesti teknologia-alalla työskentelevät, stimulantteja käyttävt nuoret aikuiset. Yksi heistä on Owen-nimellä esiintyvä mies, jonka ranneke ilmoitti hänen leposykkeensä olevan 150 iskua minuutissa kokaiinin käyttämisen jälkeen.

– Syketiheyteni nousee 150:n normaalisti vain juostessani ja treenatessani intensiivisesti. Jos olen stressaavassa työtapaamisessa, se saattaa olla 100-120, Owen kuvaili CNBC:lle.

Sosiaalisissa verkostoissa on jo omat yhteisönsä aktiivisuusrannekkeilla huumeiden käytön vaikutuksia seuraaville. Lääkärit kuitenkin varoittavat, etteivät rannekkeet poista huumeiden käytön aiheuttamia riskejä. Ne eivät myöskään ilmoita esimerkiksi verenpainetta, johon kokaiini vaikuttaa.