Kirjoita päiväkirjaan vain positiivisia asioita – vaikuttaa terveyteen huomattavasti

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Asioiden kirjoittaminen päiväkirjaan selventää ajatuksia ja helpottaa usein myös purkamaan ahdistusta. Päiväkirjan kirjoittaminen voi vähentää myös stressiä, mutta ihmisten kannattaisi kuitenkin miettiä mihin sävyyn he ajatuksistaan kertovat paperille.

Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisten kannattaisi välttää negatiivisten asioiden ja tuntemusten kirjoittamista. Vaikka stressin purkaminen päiväkirjaan voikin helpottaa oloa hetkellisesti, positiivisten asioiden ja tapahtumien ylös kirjaaminen tekee sitä vielä tehokkaammin.

Tutkimukseen osallistui 71 koehenkilöä, joista 37 tuli kirjoittaa ylös heidän koko elämänsä ihanimmista tapahtumista ja kokemuksista 20 minuutin ajan kolmena perättäisenä päivänä. Loput kirjoittivat neutraaleista aiheista kuten tulevan päivän suunnitelmista.

Tutkijat mittasivat koehenkilöiden stressitasoja ennen kirjoittamista ja heti sen jälkeen. He huomasivat Daily Mail -sivuston mukaan, että positiivisista asioista kirjoittaminen vähensi huomattavasti ihmisten stressiä ja ahdistusta, minkä lisäksi he eivät kokeneet kuluneen neljän viikon aikana niin paljon fyysisiä kipuja tai muita terveydellisiä ongelmia kuin neutraaleista asioista kirjoittaneet.