Tutkimus: Kaksi alkoholijuomaa kuukaudessa raskauden aikana vaikuttaa vauvan älykkyyteen

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Alkoholin käyttäminen raskauden aikana on yleisesti kiellettyä, koska minkään tutkimuksen pohjalta ei olla voitu selvästi määrittää millainen määrä alkoholia olisi turvallista nauttia raskauden aikana ilman riskejä. Tämän vuoksi yleisten ohjeiden mukaan raskaana olevia naisia kehotetaan olemaan käyttämättä alkoholia odotuksen aikana.

Australiassa tehdyn tutkimuksen perusteella saatiin aiemmin selville, että jo muutama kulaus viiniä vaikutti vauvan kasvojen muodostumiseen. Nyt Daily Mail -sivusto kertoo uudesta saksalaisesta tutkimuksesta, jossa odottavan äidin alkoholin käyttö yhdistettiin myös lapsen aivojen kehittymiseen.

Tutkimuksen mukaan vain kaksi alkoholiannosta kuukaudessa nauttineen odottavan äidin lapsi oli riskiryhmässä saada ADHD. Alkoholia raskauden aikana nauttineiden äitien lapset saivat myös huomattavasti pienemmät tulokset älykkyysosamäärää testatessa. Jo kaksi annosta alkoholia kuukauden aikana aiheutti sikiöön 193 geenimutaatiota, jotka vaikuttivat aivojen lopulliseen kehitykseen.