Syötkö humalassa roskaruokaa? Syy siihen paljastui viimein

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Humalassa kynnys tulla yöllä kotiin pizzerian tai pikaruokalan kautta laskee huomattavasti. Nyt tutkijat ovat paljastaneet, mistä niin kutsutut ”kännimässyt” johtuvat.

Runsas alkoholikäyttö saa aivojen verensokeritason heittelemään, mikä aiheuttaa nälän tunnetta. Ensimmäiset alkoholiannokset nostavat kehon glukoositasoa juoman sokerin ansiosta. Se kuitenkin laskee lisää juomisen myötä verenkierron muutosten ansiosta.

Tutkijat seurasivat yhdysvaltalaisen yliopiston 286 opiskelijan illan kulkua. Runsaan juomisen täytteinen ilta ei suinkaan päättynyt lehtikaalismoothieihin, vaan pizzan tai muun pikaruoan nauttimiseen ennen nukkumaanmenoa.

Ruokatottumukset pysyivät samanlaisina myös seuraavana päivänä. Useat opiskelijat suosivat rasvaista ruokaa myös krapulassa. Tämä johtuu todennäköisesti myytistä, jonka mukaan hiilihydraattipitoiset ruoat vähentävät krapulaa.

Yksi tutkijoiden huolenaiheista oli se, kuinka vähän opiskelijat joivat vettä tai muita alkoholittomia juomia ennen nukkumaanmenoa. Tutkimusta johtaneen Jessica Krugerin mukaan myös se voi johtaa epäterveellisiin ruokavalintoihin seuraavana päivänä.

Californian Journal of Health Promotion -julkaisun mukaan tutkijat pelkäävät humalasyöpöttelyn olevan yksi tekijä liikalihavuuden lisääntymiseen. Liikalihavuus koskettaa Yhdysvalloissa jopa 60 prosenttia aikuisväestöstä.