Kärsitkö krapula-ahdistuksesta? Morkkisdarra on monien seikkojen summa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Krapula on pahimmillaan infernaalista päänsärkyä, oksentelua ja horkkamaista tärinää. Kun pakettiin lisätään sietämättömäksi kasvava ahdistuskohtaus, voidaan puhua vuosisadan pahimmasta darrasta. Mistä krapula-ahdistus johtuu?

Osa ihmisistä huomaa heräävänsä krapula-aamuna ahdistuksen kourissa, vaikka edellinen ilta olisi ollut iloinen ja ongelmaton.

Ihmisillä ei välttämättä tarvitse olla varsinaista syytä morkkisten tai jopa ahdistusten kokemiseen, sillä fyysiset ja psyykkiset ongelmat ovat yleisiä krapula-aamuina. Kovan kankkusen syitä ei ole selvitetty kokonaan tieteellisesti.

National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism -instituutin tieteellinen johtaja Aaron White kertoo Huffington Postille, että krapula-ahdistus voi johtua huonoista yöunista ja siitä, että humalaiset aivot laskevat alkoholin haihduttua onnellisimmista ja rennommista tunteista tavalliseen tilaan.

Toisinaan aivot voivat tasapainottaa itsensä alkoholista matalavireisempään oloon, joka heijastuu ihmiseen ahdistuksena.

Krapula saa ihmisen yleensä huonovointiseksi, jolloin hän saattaa olla väsynyt, pahoinvoiva ja kärsiä mielialan vaihteluista. Ihminen kärsii usein myös alhaisesta verensokerista ja nestehukasta krapulassa ollessaan.

Toisinaan krapula-ahdistus voi muuttua jopa paniikkikohtaukseksi. Ahdistusta voi lievittää mindfulnessin avulla. Mikäli ahdistus on yleistä, kannattaa alkoholinkäyttöä rajoittaa.