Uusi kammottava punkkilaji leviää – ajaa uhriaan takaa useita minuutteja

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaiset ovat kuluneena kesänä kiinnittäneet runsaasti huomiota huolestuttavasti levinneisiin punkkeihin, joita tavataan nykyisin jo lähes koko Etelä- ja Keski-Suomesta. Ensi kesänä voidaan kauhistella vielä nykyistäkin merkittävästi pelottavampaa punkkilajia.

Uudesta Hyalomma-nimisestä punkkilajista kertoneen Aftonbladet-lehden mukaan löydön tekivät ruotsalaistutkijat, joiden mukaan punkit ovat tulleet Ruotsiin todennäköisesti muuttolintujen mukana. Tutkijoiden mukaan maassa on tehty ainakin kolme varmaa Hyalomma-havaintoa.

Alunperin Lähi-Idästä peräisin olevat poikkeuksellisen isokokoiset Hyalomma-punkit elävät nykyisin myös Etelä-Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Niistä on tehty kuitenkin havaintoja myös Etelä-Afrikassa.

Hyalomma on ainoa punkkilaji, joka voi elää myös aavikolla. Ravinnon vähäisyys on saanut ne muista punkkilajeista poiketen liikkumaan todella nopeasti ja ajamaan saalistaan takaa useiden minuuttien ajan. Ihmisille Hyalomma-punkit ovat vaarallisia, sillä ne levittävät useita sairauksia.