Yllätyskäänne! EU tukee sittenkin kellojen siirtämisestä luopumista – Suomen aloite etenemässä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on jo vuosikymmenten ajan pohdittu aktiivisesti kesäajasta luopumista. Viime syksynä hanke otti viimein suuren askeleen eteenpäin Suomen esittäessä Euroopan komissiolle muutosta järjestelmään.

Aloite ei saanut alkuun kovin suurta vastakaikua, kunnes komissio päätti teettää asiasta kyselyn jäsenmaiden kansalaisilla. Kyselyssä selvisi, että peräti 80 prosenttia kyselyyn vastanneista haluaisi luopua kellojen siirtelystä kesä- ja talviajan välillä.

Nykyisen direktiivin mukaan Euroopan yhteisön jäsenmaat eivät voi itse päättää siirtävätkö kelloja ja jos niin koska. Jäsenmaita sitoo asiassa yhteinen direktiivi, johon halutaan nyt muutosta.

Jos esitys toteutuu, niin kukin jäsenvaltio voisi jatkossa päättää itse haluaako siirtää kellojaan vai ei. Mikäli jäsenvaltio päättäisi siirtää kelloja jatkossakin, niin siirto tulisi tehdä jatkossakin samanaikaisesti kaikissa kelloja siirtävissä maissa. Kyselyn perusteella valtaosassa maita voi kuitenkin olla paineita kellojen siirtämisestä luopumiseksi kokonaan.