Sääntö-Suomi iski! Klamydia-yhtyeen olut kiellettiin: ”Päätöksiä tehdään hutiloiden”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Vaasalainen Klamydia-yhtye on joutunut vuorostaan suomalaisen sääntöviidakon hampaisiin, kun yhtyettä kiellettiin lanseeraamasta omaa nimeään kantavaa olutmerkkiä. Viime vuosina lukemattomat yhtyeet ovat tuoneet markkinoille oman oluen, mutta Valviran viranomaiset torppasivat Klamydian suunnitelmat.

Yhtye julkaisi juuri uuden Aikuisilta kielletty -juhlalevynsä ja Sääntö-Suomi -singlen, joista viimeksi mainittu on omistettu suomalaiselle sääntöviidakolle ja yhtyeen oman olutmerkin merkilliselle kohtalolle.

– Oltaisiin erään panimon kanssa haluttu julkaista Klamydia-yhtyeen olut. Valviralta tuli tietenkin asiaan täystyrmäys, Klamydia kommentoi.

– Kommenttina oli muun muassa, että yhtyeen imago, esiintyminen, sanoitukset ja fanituotteet ovat oma maailmansa ja tyylilajinsa, eikä niiden arvioiminen itsessään kuulu alkoholiviranomaiselle. Siinä vaiheessa kuitenkin, kun edellä mainitut tekijät halutaan yhdistää alkoholimainontaan, tulee kokonaisuutta arvioida tiukemmin kuin muuta markkinointia yleensä.

– Aika kapeakatseisesti Valviran virkailija on yhtyeeseen tutustunut. Kannattaisi kuunnella YouTubesta muun muassa Pyyntö-kappale ja monta muutakin. Selkeästi ennakkoluuloa bändin nimeä sekä tuotantoa kohtaan. Päätöksiä tehdään hutiloiden keskustelematta enemmän asioista.

– Muutama viikko myöhemmin minulle tarjottiin Anal Thunder -yhtyeen Ass Monkey -nimistä kaljaa, ja se oli kyllä mennyt Valviralla läpi. Niin, että ollaan varmasti ainut yhtye Suomessa, joka ei saa julkaista omaa olutta, Vesku Jokinen jatkaa.

Klamydia kyseenalaistaa sääntöviidakkoa mielivaltaisella tavalla tulkitsevan Valviran olemassaolon.

– Tässä maassa yrittäminen ja firmojen perustaminen tavallisen kansalaisen elämästä puhumattakaan on tehty mahdollisimman hankalaksi. Järjetöntä, että toisille maksetaan palkkaa siitä, että ne tekisivät toisten ihmisten elämästä mahdollisimman hankalaa, yhtye ihmettelee.

Satojatuhansia albumeita myynyt Klamydia-yhtye juhlistaa syksyllä mittavaa ja menestyksekästä uraansa merkkivuodelle räätälöidyillä juhlakeikoilla. Yhtye esiintyy 19. lokakuuta Tampereen Pakkahuoneella, 20. lokakuuta Helsingin Kaapelitehtaalla, 9. marraskuuta Lahden Messukeskuksessa ja 24. marraskuuta Vaasan jäähallissa. Lavalle nousevat nykykokoonpanon lisäksi kaikki yhtyeessä uran varrella soittaneet jäsenet.