Siivoaminen vähentää ahdistusta – seuraus tuo turvallisuuden tunnetta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kaikilla ihmisillä on toisinaan ahdistavia tuntemuksia, mutta ongelmaksi ne muodostuvat silloin, kun ne ovat turhan yleisiä, pitkäkestoisia tai vaikeasti hallittavia. Tällöin ympäristön järjestelminen voi auttaa mielen rauhoittamiseen.

Popsugarin toimittaja Hilary White kertoo olleensa aina siivousfriikki. Kodissa puuhasteleminen on hänen lempiasioitaan, mutta samalla hän on huomannut sen vaikuttavan mielen hyvinvointiin.

Hän rinnastaa siivoamisen meditointiin. Koti on turvapaikka, ja jos se on mahdollisimman viihtyisä, voi myös ahdistuksen tunteet pysyä lievempinä.

Omilla paikoillaan olevat tavarat antavat tunteen, että asunnossa asuva hallitsee tilanteen ja elämän. Ympärillä oleva kaaos voi puolestaan aiheuttaa lisää ahdistusta, ja mitä enemmän siivoamista lykkää, sitä enemmän ahdistus voi myös kasvaa. Siivousta ei ole pakko suorittaa kerran viikossa koko asuntoa lattiasta kattoon puunaten, vaan arkinen siisteys ja pienet, joka päivä toistuvat askareet, voivat tuottaa yhtä siistin lopputuloksen.