Älä klikkaa kalliiksi tulevaa Facebook-huijausta – naamioitu Prisman kampanjaksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Verkossa leviää koko ajan kymmeniä tuhansia erilaisia huijauksia, joista merkittävä osa leviää nykyisin Facebookissa sen suuren suosion johdosta. Yli miljardin käyttäjän sosiaalisessa mediassa on levinnyt jo kuukausien ajan suomalainen huijausviesti.

Prisman lahjakorttiarvonnaksi naamioitu virusviesti ohjeisti ihmiset alunperin googlettamaan EUROPRISMA500 ja täyttämään siten löytyvälle lomakkeelle tietonsa. Tällä käyttäjä sitoutuu tietämättään kuukausittaisiin veloituksiin, eli kyseessä on niin sanottu tilausansa. Jo pelkkä vierailu kohdesivulla voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi Facebook-sovelluksena.

Facebook-huijaus

Kun hakutermille EUROPRISMA500 alkoi tulla Google-hauissa varoituksia, on hakutermi vaihtunut useaan otteeseen. Muita huijareiden käyttämiä hakuja ovat olleet muun muassa EURO500PRISMA, PRISMA500Fi, PZRT500PGT ja PZRT500PTF. Verkkopalvelujen käyttäjien tulee ymmärtää, että mikään kauppaketju ei lahjoita verkossa satojen eurojen lahjakortteja.

Huijauskampanjaa on levitetty Facebookin lisäksi myös useilla keskustelupalstoilla, joissa aidon tuntuiset viestit ovat suositelleet kampanjaan osallistumista. Tiedossa ei ole ovatko nuo viestit olleet huijarien vai pahaa aavistamattomien kansalaisten kirjoittamia.

Tapauksesta on kirjoittanut aiemmin esimerkiksi Tivi.fi, joka opasti käyttäjät tarkistamaan Facebookista sallitut sovellukset. Se onnistuu valitsevamalla oikean yläreunan asetukset ja sieltä sovellukset. Jos mukana on epäilyttäviä sovelluksia, tulee ne poistaa listalta.