Odottavien äitien syömät foolihapot suojaavat lasta skitsofrenialta ja autismilta

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Raskausaikana elimistö tarvitsee normaalia enemmän vitamiineja. Monipuolinen ruokavalio, hedelmien, marjojen ja kasvisten syöminen tulee entistäkin tärkeämmäksi, mutta ne eivät kuitenkaan aina riitä vitamiinivarastojen täyttämiseen.

Raskaana oleville on tarjolla monenlaisia valmisteita, joiden avulla naiset voivat turvata riittävän vitamiinien ja hivenaineiden saannin. Moni valmiste sisältää foolihappoa, joka on erityisen tärkeä raskauden aikana ja jo sitä suunniteltaessa. Uuden tutkimuksen mukaan se antaa lapsille myös tärkeän suojan vaikeita sairauksia vastaan.

Daily Mail -sivusto kertoo amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa huomattiin, että foolihappolisän syöminen raskauden aikana vähentää lapsissa selkäydintyrää, skitsofreniaa ja autismia. Foolihapolla huomattiin olevan selvä yhteys lasten aivojen kehittymiseen.

Ennen 1998 vuotta raskaana olevat naiset ovat saaneet huomattavasti vähemmän foolihappoja kuin sen jälkeen. Tutkimus suoritettiin vertaamalla ennen vuonna 1998 syntyneiden ja sen jälkeen syntyneiden lasten aivoja ja niiden kehitystä.

Tutkimuksessa huomattiin, että foolihapolla on tärkeä tehtävä lasten aivojen kehittymisessä. Tutkimusta johtanut Joshua Roffman korostaa foolihappojen syömisen tärkeyttä raskaana etenkin siksi, että sen estämät taudit ovat kehittyessään tuohoavia, kroonisia ja parantumattomia. Sen vuoksi niiden estäminen ja ehkäiseminen onkin erityisen tärkeää.