Black Mirrorin jaksosta tulee totta – Kiina pisteyttää kansalaisiaan

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Netflixissä katsottavissa oleva Black Mirror kertoo sci-fi -tarinoita huipputekniikan kyllästyttämästä lähitulevaisuudesta. Nyt Emmy-palkitun sarjan kuvitteellisesta Nosedive-jaksosta on tulossa totta Kiinassa. Valtio ryhtyy pisteyttämään kansalaisiaan.

Kiina aloittaa vuonna 2020 sosiaalisen pisteytysjärjestelmän käyttämisen. Kansalaisten käyttäytymistä ja elämää seurataan heidän älypuhelimiensa ja tekoälyn avulla. Ihmisiä seurataan sijaintitietojen sekä kasvontunnistusohjelmien teknologiaa hyödyntäen. Mikäli henkilö käyttäytyy valtion olettamalla tavalla, saavuttaa hän enemmän pisteitä. Maksimipistemäärä on 800.

Pisteitä voi saavuttaa muun muassa yhteiskuntakelpoisuudesta, oikeanlaisista elämäntavoista, vapaaehtoistyöstä ja kiinalaisten tuotteiden suosimisesta. Sen sijaan pistemäärä alenee petosten, rikosten, veronkiertojen, paheellisten elämäntapojen ja esimerkiksi väkivaltaisten videopelien pelaamisesta. Valtio seuraa myös tarkkaan kansalaistensa taloudellista, terveydellistä ja ammatillista historiaa ja niihin liittyviä edesottamuksia, ABC uutisoi.

Pistemäärä vaikuttaa siihen, kuinka henkilöä kohdellaan. Korkean pistemäärän kansalaiset voivat saada VIP-tason kohtelua ja alennuksia sekä parempia työpaikkoja ja opiskelumahdollisuuksia.

Sen sijaan huonolla pistemäärällä varustetut ihmiset eivät välttämättä pääse matkustamaan pois Kiinasta, eikä heille suoda työpaikkoja valtion tehtävistä. Heitä kohdellaan kakkosluokan kansalaisina kaikkialla.