Kärsitkö usein krapulasta? Ota yhteyttä Turun yliopistoon

Viihdeuutiset · Stara.fi

Rankan alkoholipitoisen juhlimisen jälkeen kärsittävän krapulan taso poikkeaa eri ihmisillä hyvinkin paljon. Nyt asiasta ollaan tekemässä tutkimusta Turun yliopistossa, joka etsii parhaillaan lääketutkimukseensa krapulaan taipuvaisia miehiä ja naisia.

PÄIVITYS: Tutkimukseen on saatu tarpeeksi osallistujia.

Yliopiston julkaiseman ilmoituksen mukaan tutkimus kestää vähintään kolme viikkoa kunkin tutkittavan osalta, ja täsmällinen kesto riippuu tutkittavan krapulajakson ajoittumisesta.

– Tutkimus koostuu alkutarkastuksesta ja kolmesta tutkimusjaksosta. Yhdelle tutkimusjaksolle tullaan alkoholinkäytöstä johtuvassa krapulassa noin viideksi tunniksi, yhdelle jaksolle yön yli altistumaan unilääkkeelle ja yhdelle jaksolle yön yli ottamaan lumelääkettä, Turun yliopisto kertoo.

Tutkittavista kerätään pienehkö tilavuus veri- ja virtsanäytteitä sekä mitataan verenpainetta. Tutkittavien ajo- ja havainnointikykyä sekä motorisia taitoja arvioidaan esimerkiksi ajosimulaattoria ja vireystilatestejä hyödyntäen.

Tutkimukseen hakevan henkilön täytyy olla 18 – 35-vuotias ja terve. Hänellä tulee olla vähintään B-ajokortti. Lisäksi hänen tulee painaa vähintään 45 kiloa ja painoindeksin tulee olla 18-30 kg/m2 välillä, eli henkilö ei saa olla merkittävästi ylipainoinen.