Sukellusvene kuvasi pelikaaniankeriaan – tutkijat eivät olleet uskoa silmiään

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Valtameren syvyyksiä ja tuntemattomia paikkoja tutkiva E/V Nautilus -alus on kohdannut harvoin tavatun pelikaaniankeriaan Tyynellämerellä sijaitsevalla Papahānaumokuākean luonnonsuojelualueella. Kala muuttaa muotoaan silmänräpäyksessä.

Tutkimusaluksen väki ihmettelee näkemäänsä otusta. Pelikaaniankerias järjestääkin melkoisen show’n, sillä se muuttaa muotoaan pallomaisesta olennosta tutumpaan elementtiinsä ja enemmän ankeriasta muistuttavaksi. Pelikaaniankeriasta tavataan yli 1.400 metrin syvyydessä.

Pelikaaniankeriaat voivat kasvaa noin metrin pituisiksi. Ne kulkevat suu ammollaan imien kaiken syötäväksi kelpaavan sisäänsä. Niiden pyrstössä on saaliseläimiä houkutteleva valo, mikä on tarpeen pilkkopimeän valtameren syvyyksissä.