Suomen poliisiin eläinrikoksiin keskittynyt tutkintaryhmä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Eläimiin kohdistuneet rikokset saavat usein ihmiset raivostumaan, varsinkin kun kyseessä on ollut puolustuskyvytön eläin. Nyt Helsingin poliisilaitos kertoo perustavansa ensimmäisenä Suomessa eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmän. Se tutkii Helsingissä tapahtuneet eläimiin liittyvät rikokset.

Tapahtuneiden rikosten esitutkinnan ohella ryhmän tehtävänä on myös ennalta estää rikoksia, kehittää eläinsuojelutapauksiin liittyviä prosesseja sekä tiedottaa eläinten hyvinvointiin vaikuttavista asioista Helsingin alueella.

– Ryhmä tekee tiivistä yhteistyötä sekä valvontaeläinlääkäreiden että muiden sidosryhmien, kuten eläinsuojelujärjestöjen kanssa, Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön johtaja Jonna Turunen kertoo.

– Ei sovi unohtaa myöskään muuta viranomaisyhteistyötä tai poliisin sisäistä yhteistyötä Eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä on yhteyspiste, johon eri yhteistyötahot voivat ottaa yhteyttä, kun tarvitsevat poliisin asiantuntemusta eläimiin liittyvissä asioissa, Turunen jatkaa.

Tapausten keskittäminen ryhmälle, jonka jäsenillä on erityisosaamista eläimiin liittyvien rikosten tutkinnasta, tehostaa tutkintaprosessia ja vapauttaa muiden ryhmien aikaa muiden rikosasioiden tutkintaan. Uusi ryhmä suorittaa esitutkinnan muun muassa eläinsuojelurikoksissa, metsästysrikoksissa ja eläintenpitokieltojen rikkomisissa.

Helsingin poliisin tietoon tulleiden eläinsuojelurikosten ja -rikkomusten määrä on viidessä vuodessa kasvanut. Vuonna 2013 kokonaismäärä oli 39 ja vuonna 2017 jo 49. Tänä vuonna rikosepäilyjä oli elokuun puoliväliin mennessä 50, eli enemmän kuin viime vuonna yhteensä.

Uusi tutkintaryhmä rohkaisee ihmisiä ottamaan yhteyttä, jos herää epäilys eläimen kaltoinkohtelusta. Ilmoituksen voi tehdä henkilökohtaisesti Helsingin poliisilaitoksella tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi. Akuuteissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.