Robotit maanviljelijöinä – ruokakasveja sisätiloissa tekoälyn avulla

Digi Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Amerikkalainen Iron Ox -niminen yritys on aloittanut ensimmäisenä maailmassa täysin robottien voimalla toimivan sisätilakasvatuksen. Itsenäisesti työskentelevät robotit kasvattavat, hoitavat ja keräävät satoa vesiviljelyn avulla tuotetuista kasveista.

Kalifornialaisessa San Carlosissa pääsee nauttimaan robottien kasvattamista kasveista. Farmilla työskentelee kaksi tekoälyä, joiden avulla voidaan tuottaa 12 hehtaarin kokoisen kasvimaan verran kasveja puolen hehtaarin kokoisella sisätila-alueella. Pieniä robottitiloja halutaankin kaupunkien läheisyyteen tuottamaan tuoreita raaka-aineita ravintoloille ja kauppoihin. Tällä hetkellä robotit viljelevät vihreitä salaattikasveja ja yrttejä, mutta tulevaisuudessa ne voivat kerätä satoa jopa vilejlemistään tomaateista.

Yhtiön mukaan nykyisin tuoretuotteet ovat saattaneet matkustaa pitkän matkan maatiloilta kauppoihin, ja kaupoista lopulta ihmisten lautasille. Tehokkaasti viljelevät robotit tunnistavat vahingoittuneet tai huonoksi menneet kasvit tarpeeksi ajoissa. Robotit voivat työskennellä kellon ympäri taukoamatta – kunhan saavat tarpeeksi virtaa, CNBC uutisoi.