Painonvaihtelu altistaa sydänkohtaukselle – jojottelu rasittaa elimistöä

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ylipaino on yhdistetty lukuisissa tutkimuksissa erilaisiin sairauksiin. Nyt on tutkittu, että pelkästään laihduttaminen ei auta riskien pienentämisessä. Ihmisten tulisi myös pysyä tavoitepainossaan ja saavuttaa veriarvoille riittävästi tasaisuutta.

Laihduttaminen ei ole kannattavaa, jos aikoo suorittaa painonpudotuksen kuuriluonteisesti. Usein paino palautuu tai nousee jopa suuremmaksi laihdutusurakan jälkeen. Puhutaan painon jojoilemisesta.

Tärkeintä olisi omaksua kokonaan uusi elämäntapa ja terveelliset tavat syödä sekä liikkua. American Heart Associationin tekemän tutkimuksen mukaan painon jojoileminen lisää entisestään riksiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Lisäksi ihminen voi kuolla herkemmin ennenaikaisesti. Syy löytyy painon, verensokerin ja verenpaineen muutoksista. Tutkijoiden mukaan lääkäreiden tulisi keskittyä arvojen pysyvän tasapainon hallitsemiseen.