Uni ja urheilu ruokkivat toisiaan – molemmat täytyy huomioida

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jos treeni takkuilee, voimat eivät riitä ja lenkki tuntuu löysältä, kannattaa kiinnittää huomiota omiin nukkumistottumuksiin. Ihminen tarvitsee riittävästi unta ja aktiivinen ihminen sitäkin enemmän.

Lääkäri Robert Graham kertoo Men’s Healthille, että ihminen tasapainottaa suorituskykyyn vaikuttavia hormoneja nukkumisen aikana. Samaan aikaan aivot puhdistuvat kuonasta ja energiataso latautuu. Lihakset palautuvat syvän unen aikana.

Mitä rankempaa urheilua harrastaa, sitä enemmän ihminen tarvitsee unta. Heikot yöunet vaikuttavat suoritukseen siten, että treeni tuntuu raskaammalta ja keho väsyy nopeampaa. Tutkimusten mukaan vähemmän nukkuvat urheilijat eivät pysty yhtä hyviin suorituksiin kuin paremmin levänneet kanssatoverinsa.

Graham opastaa, että kaikkien ihmisten tulisi nukkua 7-8 tuntia yössä. Jos unet jäävät vähäiseksi, ei kehoa kannata kuormittaa vaativalla urheilulla. Unenpuute aiheuttaa elimistöön ylimääräistä stressiä, joten sen vaikutusta on turha tehostaa kuntorääkillä. Tällöin metsässä samoileminen voi olla avain onneen ja kehon palautumiseen.