Mies söi oravan aivot – kuoli harvinaiseen sairauteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen Rochesterissa asuva mies hakeutui lääkärin vastaanotolle muistiongelmien, taantuneen mielenterveyden ja lihasten nykimisen vuoksi. Aivoskannaus osoitti, että hän sairasti erittäin harvinaista Creutzfeldt–Jakobin tautia. Kyseessä oli viides Creutzfeldt–Jakobin tautiepäily Yhdysvalloissa.

Creutzfeldt–Jakobin tauti on harvinainen aivosairaus, joka johtaa kuolemaan. Tautia tavataan eniten Papua-Uusi-Guinealla elävän heimon keskuudessa. Eristäytyneen heimon hautajaisrituaaliin kuuluu kannibalismia, jonka kautta tauti leviää kuolleelta kylän asukkaisiin. Myös Britanniassa taannoin tavattu hullun lehmän tauti on yksi saman aivosairauden muodosta.

Tautiin sairastunut mies ei kuitenkaan ollut muiden Creutzfeldt–Jakobin tautiin sairastuneiden tavoin käynyt kotimaansa ulkopuolella. Lääkärit selvittivät hänen elintapojaan ja todennäköisesti miehen metsästysharrastus oli aiheuttanut sairastumisen. Hän kertoi lääkäreille syöneensä oravan aivoja. Mies kuoli viisi kuukautta diagnoosin saamisen jälkeen, raportti selventää.