Taikasienet halutaan lääkkeeksi – tehoavat masennukseen ja ahdistukseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

John Hopkinsin yliopiston tutkijat esittävät, että psilosybiinia voisi käyttää tulevaisuudessa virallisesti lääkeaineena. Taikasienissä esiintyvällä hallusinogeenilla on todettu olevan ahdistusta, masennusta ja uniongelmia lievittäviä vaikutuksia. Taikasienet luokitellaan nykyisin huumausaineeksi.

Taikasienet eivät aiheuta riippuvuutta, eikä niiden pitkäaikaisella käytöllä ole todettu olevan fyysisiä tai psyykkisiä haittavaikutuksia. Päihteinä käytetyissä psilosybiinisienissä on luonnollista psykedeeliä, josta on todettu olevan apua esimerkiksi keskivaikean masennuksen hoitamisessa.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto vaatii vähintään viiden vuoden testijakson ennen kuin psilosybiinin käyttö voidaan laillistaa lääketieteellisesti. Tutkijoiden tekemä analyysi esiteltiin Neuropharmacology-nimisessä julkaisussa.

Yli 400.000 suomalaista käyttää tällä hetkellä erilaisia masennuslääkkeitä. Luonnollisesti ja edullisesti tuotettavat lääkemuodot, kuten psilosybiinisienet ja kannabis, luokitellaan Suomessa edelleen laittomiksi huumeiksi. Lääketeollisuus on miljardibisnes, ja salaliittoteoreetikot ovat arvelleet, että raha menee tässäkin tapauksessa ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edelle.