Aloita muistisairauksien ehkäiseminen jo nyt – neljä asiaa terävämpään tulevaisuuteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkimusten mukaan Alzheimerin tautiin liittyvien aivo-ongelmien muodostuminen käynnistyy jo 30–40-vuotiaana. Aivotoimintaa voi kuitenkin parantaa ja voimistaa ruokavalion sekä liikunnan avulla. Vanhuuden ongelmia voi ehkäistä jo nuorena.

Alzheimerin taudin ehkäisemiseen erikoistuneen klinikan johtaja Richard Isaacson kertoo Prevention-lehdelle, että nuorena tehdyt elämänvalinnat vaikuttavat aivojen harmaan alueen toimintaan myöhemmällä iällä. Aivojen hyvinvointia ja toimintaa kannattaa tehostaa.

Liikunta on yksi parhaimmista keinoista ehkäistä aivojen rappeutumista. Ihmisten ei tarvitse olla himourheilijoita, sillä perusliikunta riittää. Kävele, kiipeä portaita tai tanssi keittiössä. Muistia on myös hyvä haastaa ja testata. Uusien taitojen opetteleminen ja ajatusten ajoittainen tyhjentäminen esimerkiksi mediaation avulla auttavat.

Aivot tarvitsevat riittävästi unta. Ihmiset panevat herätyskellon herättämään tarpeeksi aikaisin töihin, mutta miksi he eivät asettaisi itselleen muistutusta nukkumaanmenoajasta? Riittävän unimäärän saavuttaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin oikeaan aikaan töihin ehtiminen. Ruokavaliossa puolestaan kannattaa suosia vihreitä kasviksia, marjoja, kalaa ja kananmunia.