Tänään on maailman virallinen pastapäivä – mikä näistä on sinun suosikkisi?

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Vuodesta 1995 saakka järjestetty maailman virallinen pastapäivä on tänään, 25. lokakuuta. Tänään kannattaa herkutella nautinnollisella pasta-annoksella, johon lisätään kastiketta tai lisukkeita oman maun mukaan. Pastavaihtehtoja on rajattomasti.

Alfabeto, Cannelloni, Fettuccine, Fusilli… Pastamuotojen lajitelma on todella kirjava, mutta tunnetuimpia lienevät perinteinen makaroni ja spagetti. Pastaa voi nauttia kylmissä ja kuumissa ruoissa, ja tänään on pastaruokien virallinen juhlapäivä.

Pastan keitinveden tulee olla italialaisen perinteen mukaan yhtä suolaista kuin merivesi. Pasta valmistetaan vedestä ja vehnäjauhoista, mutta sen tekemiseen voi käyttää myös kananmunaa ja suolaa. Tomaattikastike on eittämättä suosituin pastakastike, mutta annoksessa voi käyttää myös kermaista kastiketta tai pelkästään juustoa ja pippuria.