Kellojen siirtäminen vaikuttaa ruokailuun – saa syömään enemmän

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kellonaikoja on siirretty talvi- ja kesäaikaan, jotta ihmiset saisivat nauttia mahdollisimman paljon auringon tuomasta valoisuudesta. Kellonaikojen siirtely vaikuttaa kuitenkin kaikkiin rutiineihin ja voi sekoittaa elimistön pitkäksi aikaa. Unirytmien lisäksi se vaikuttaa ruokailutottumuksiin.

Jos ihminen on tottunut syömään aamupalan, lounaan ja päivällisen tiettyyn kellonaikaan, saattaa hänelle tulla talviaikaan siirryttäessä aikaisemmin nälkä. Tämä voi puolestaan johtaa siihen, että napostelee ennen ruokailua ja siten nauttii päivittäin enemmän kaloreita. Ylimääräinen napostelu johtaa puolestaan lihomiseen.

Ravintoterapeutti Lauren Smith kertoo Elite Dailylle, että uusiin ruokailuaikoihin voi totutella pikkuhiljaa. Sen sijaan, että keskittyy kellonaikoihin, tulisi kuunnella omaa kehoa ja varmistaa, että nälkä ei pääse yllättämään liian suuresti. Avuksi kannattaa ottaa monta päivän aikana nautittua proteiinipitoista ateriaa yhden satsin sijaan.