Etkö pääse aamulla ylös sängystä? Voit sairastaa harvinaista oireyhtymää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihminen voi olla väsynyt, laiska tai saamaton, mutta mikäli hetkellinen kehon häiriötila tai asennevamma vaikuttavat arjesta selviytymiseen, kannattaa syitä tutkia tarkemmin lääkärin vastaanotolla. Äärimmäistä väsymystä aamuisin potevat voivat sairastaa harvinaista dysania-nimistä oireyhtymää.

Aamuherämiisiin voi valmistautua, asennoitua ja tottua. Jos siitäkin huolimatta kokee sängystä nousemisen mahdottomana, voi kyseessä olla normaalia elämää hankaloittava dysania. Sairaus on linkittynyt masennukseen, Royal College of Psychiatrisin tohtori Mark Salter kertoo BBC:lle.

Krooninen väsymys ja masennus voivat laukaista yhdessä reaktion, jolloin on mahdotonta nousta ylös aamulla. Potilas ei pääse sängystä ylös. Dysania voi olla myös yksi clinomanian muodoista, jolloin ihminen haluaa viettää kaiken aikansa sängyssä. Sairaudesta kärsivät eivät pysty ojentamaan edes kättään vesilasin nostamista varten, joten kyseessä on todellinen kehon häiriötila ja sairaus.

Kannattaa kiinnittää huomiota terveellisiin elintapoihin, riittävään unen saantiin ja oikeanlaiseen päivärytmiin. Jos lääkäri ei kuitenkaan tee diagnoosia masennuksesta tai muista sairauksista, jotka vaikuttavat oleellisesti aamuherätyksiin ja arkiaskareista suoriutumiseen, on sänkyyn nukkumaan jäävä henkilö yksinkertaisesti vain laiska.