Säilytätkö tuorekelmua väärin? Tutkija paljasti miksi se kuuluu jääkaappiin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tuorekelmulla voi suojata tai paketoida elintarvikkeita ja ruokia. Toisinaan kelmun levittäminen kulhojen ja astioiden päälle on tuskastuttavaa. Netissä kiertää parhaillaan vinkki, jonka mukaan tuorekelmua kannattaa säilyttää huoneenlämmön sijaan jääkaapissa tai pakastimessa.

Kylmä tekee tuorekelmusta helpommin käsiteltävää. Erikoistutkija Tapio Pernu Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy​:ltä kertoo Staralle, että tuorekelmun molekyylien ja elektronien liike ja järjestäytyminen hidastuu kylmässä. Tämä vähentää molekyylien välisiä heikkoja sidosvoimia, esimerkiksi Van der Waalsin voimia. Toisin sanoen kylmä kelmu ei tartu yhtä hyvin, mutta sen käsitteleminen on helpompaa.

Suurin osa ihmisistä säilyttää tuorekelmua keittiön kaapissa tai laatikossa. Molekyylimuutosten lisäksi jääkaappisäilytys vähentää kelmun staattista sähköä, mikä puolestaan vähentää tuotteen liimautumista, Pernu muistuttaa. Kelmun tarttuvat ominaisuudet palautuvat jälleen huoneenlämmössä, mutta sen käsittely kannattaa tehdä kylmänä.