Tutkimus vahvisti: Tetris poistaa ahdistusta ja stressiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Videopelien tuottamia hyötyjä on ryhdytty tutkimaan vasta viime vuosina. Tetris on 35 vuotta vanha tietokonepeli, jolla on todettu olevan apua riippuvaisuuksien, silmävaivojen ja traumaperäisen stressihäiriön hoidossa. Nyt sen on tutkittu auttavan ahdistukseen ja tavalliseen stressiin.

Tetris on venäläisen Aleksei Pazitnovin kehittämä tietokonepeli, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1984. Peli tuli tunnetuksi, kun sen versiot julkaistiin länsimaalaisten kotitietokoneille muutamaa vuotta myöhemmin. Sittemmin peli on julkaistu jossain muodossa lähes kaikille tietokonemalleille ja pelikonsoleille.

Kalifornian yliopiston Riversiden yksikössä psykologiaa tutkiva Kate Sweeney on sanonut, että Tetris auttaa ihmisiä saavuttamaan henkisen tilan, jossa huomio keskittyy täysin peliin poistaen itsetietoisuuden ja ympäristön asiat pois mielestä. Samalla aika kuluu nopeasti ja huomaamatta.

Toisin sanoen, mikäli haluaa ahdistavan odotuksen loppuvan tai kuluvan nopeammin, kannattaa asentaa puhelimelleen vanhanaikainen Tetris. Kannattaa poistaa pelin ajaksi kaikki puhelimelle tulevat ilmoitukset pois käytöstä. Tutkimustulos julkaistiin Emotion-lehdessä.