Tutkimus: Talven pimeys lisää alkoholin kulutusta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomi on ottanut viime vuosina suuria askeleita kohti sivistyneempää alkoholikulttuuria ja kohtuukäyttöä. Tuoreessa tutkimuksessa esitetään, että kylmä ja pimeä vuodenaika lisäävät alkoholinkulutusta kaikkialla maailmassa.

Kaamosalueilla elävät ihmiset käyttävät runsaammin alkoholia. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kylmä ilma ja vähäinen auringonvalo lisäävät alkoholin käyttöä. Tutkimuksessa analysoitiin Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) keräämiä tilastoja 193 maasta, BBC raportoi.

Liiallinen alkoholinkäyttö on yhteydessä masennukseen ja maksavaivoihin. Suomi ei ole yksin ongelman kanssa. Analyysin mukaan noin puolet maailman miehistä on vaarassa kärsiä terveysongelmista ja sosiaalisten tilanteiden hankaluuksista haitallisten juomatottumusten takia.