NASA etsii merkkejä Marsin järvestä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruusjärjestö NASA lähettää vuonna 2020 uuden mönkijän Marsiin. Määränpäänä on Jezero -kraaterin muinainen, kuivunut järvi.

Mars 2020 -tehtävän tavoitteena on etsiä merkkejä muinaisista elämälle suotuisista olosuhteista ja mikroskooppisista eliöistä. Noin 500 metrin syvyinen kraateri on saattanut olla veden peittämä miljardia vuosa sitten.

– Jezero on geologisesti rikasta aluetta. Sen maasto on muodostunut yli 3.6 miljardia vuotta sitten. Jezero voi vastata tärkeisiin planetaariasta evoluutiota ja astrobiologiaa koskeviin kysymyksiin, NASAn tiedotteessa kuvaillaan.

Mars oli noin 3-4 miljardia vuotta sitten huomattavasti nykyistä lämpimämpi ja kosteampi. Jezero valittiin tutkimuskohteeksi lukuisista vaihtoehdoista viisivuotisen tutkimustyön päätteeksi.