NASA InSight-luotain laskeutui Marsiin – tässä ensimmäinen valokuva!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on parhaillaan maailman huomion keskipisteenä, sillä sen InSight-luotain laskeutui hetki sitten Marsin ilmakehään ja laskeutui Marsin pinnalle. NASA lähetti historiallisesta laskeutumisesta suoraa lähetystä lukuisilla verkkoalustoilla.

InSight-luotaimen matka Marsin pinnalle kesti puolen vuoden ajan. Laskeutumisen aikana luotaimen pinta kuumeni peräti 3 000 fahrenheitin kuumuuteen, mikä aiheutti odotettuja plasmakatkoksia tiedonsiirtoyhteyksissä. Luotain havaitsi laskeutuessa kahdeksan G:n kiihtyvyyden ja sen vauhti kasvoi 2 000 metrin sekuntinopeuteen.

Marsin pinta 26.11.2018, Kuva: NASA

Luotaimen laskuvarjot aukesivat normaalisti, ja samalla radioyhteys luotaimeen palasi. Pian sen jälkeen tutka havaitsi planeetan pinnan noin 600 metrin korkeudella. Lopulta jännittävien hetkien jälkeen operaattori vahvisti luotaimen laskeutuneen Marsin pinnalle. Ensimmäinen valokuva Marsin pinnalta saatiin jo parin minuutin päästä laskeutumisesta. Kuvassa nähdään Marsin kaareva pinta ja osa taivasta.

Laskeutumisensa jälkeen luotain tutkii Marsin pintaa ainakin kahden vuoden ajan. Sen on määrä esimerkiksi selvittää onko planeetan pinnan alla jäätä. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa seurasivat laskeutumista ja esimerkiksi New Yorkin Times Squarella sitä katsottiin suorana lähetyksenä tihkusateessa valtavilta videonäytöiltä.