Someraivo repesi ajokorttitietojen julkistamisesta – Trafi sulki palvelun pikavauhtia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on käynnistänyt uuden Kuljettajatiedot-verkkopalvelun, josta voi tarkistaa jokaisen suomalaisen ajokorttitiedot. Palvelu paljastaa henkilöiden ajo-oikeuden voimassaolon sekä sen päättymisen ajankohdan. Tieto kansalaisten tietojen paljastamisesta sai välittömästi paljon kritiikkiä.

Tänään Trafi joutui sulkemaan uuden palvelunsa heti tuoreeltaan sen saaman kritiikin vuoksi. Trafin toimialajohtaja Janne Huhtamäki kertoo, että virasto suhtautuu tietosuojaan ja tietoturvaan erittäin vakavasti ja haluaa nyt käydä läpi kuljettajatiedot-palvelusta saamansa palautteet. Tästä syystä palvelu on nyt suljettuna.

– Selvitystyön ajan palvelu on poissa käytöstä. Trafin kuljettajatiedot-palvelusta saatavat tiedot kuuluvat laissa julkiseksi määritellyiksi tiedoiksi ja niiden luovutus perustuu yksilöiden oikeuteen varmistaa liikenteessä olevien henkilöiden ajo-oikeus. Turvakiellollisten tietoja ei näytetä, Huhtamäki kommentoi.

Uusi palvelu perustuu Liikennepalvelulakiin, jonka mukaan jokaisella on oikeus saada tiedot henkilön oikeudesta kuljettaa ajoneuvoa tai muuta liikennevälinettä. Nämä tiedot ovat olleet julkisia aikaisemminkin ja niitä on voinut kysyä puhelimitse, sähköpostitse tai maksullisesti verkossa.

Liikennepalvelulain myötä tiedot tulivat maksutta myös nettikyselyyn, jotta kaikilla olisi yhtenäiset mahdollisuudet hakea tietoja tarvittaessa. Trafin kuljettajatiedot-palvelusta voi hakea nimi- tai kotipaikka- tai henkilötunnushaulla henkilön ajokortti- ja ammattipätevyystiedot sekä tiedon ajo-oikeuden voimassaolosta.