NASA teki historiaa – Voyager 2 poistui aurinkokunnasta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on ilmoittanut, että sen Voyager 2 -luotain on 5. marraskuuta poistunut Auringon vaikutuspiiristä, eli aurinkokuntamme heliosfääristä. Peräti 41 vuotta sitten avaruuteen lähetetty luotain on vasta toinen ihmiskunnan luomus, joka on tähtienväliseen avaruuteen.

Voyager 2 on tällä hetkellä noin 18 miljardin kilometrin päässä. Sen edeltäjä Voyager 1 poistui heliosfääristä elokuussa 2012. NASA tulkitsi luotaimensa ylittäneen aurinkokuntamme rajan, kun sen mittalaitteet eivät enää rekisteröineet aurinkotuulia.

Molempien luotainten varsinaiset tehtävät ovat jo vuosia sitten loppuneet, mutta ne ovat edelleen toiminnassa siitä huolimatta. Heliosfäärin reunalta valo matkaa maapallolle noin tuhat minuuttia. Voyager 2 saapuu Oortin pilven rajalle arviolta noin 300 vuoden kuluttua.