Ensi yönä katseet taivaalle – tähdenlentoparvi ylittää Suomen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen yötaivaalla voi näkyä nyt poikkeuksellisen paljon tähdenlentoja, kun geminidien meteoriparvi pyyhältää Kaksosten tähtikuvion suunnasta taivaalle. Ensi yönä voi nähdä yli 70 tähdenlentoa tunnissa, mikäli taivas on kirkas ja pilvetön.

Tähden ja avaruus -lehti kertoo geminidien parven liikkuneen yötaivaalla jo aiempina öinä tällä viikolla, mutta se saavuttaa huippunsa 14. joulukuuta. Eniten tähdenlentoja voi havaita aamuyöllä kahden aikaan. Tähdenlentoja syntyy, kun Maa kulkee asteroidi 3200 Paethonin jättämän pöly ja soravanan läpi.

Geminidit näkyvät aina joulukuun puolen välin tienoilla. Kaksi muuta ja näyttävintä tähdenlentoparvea ovat perseidit ja kvadrantidit. Perinteisen uskomuksen mukaan tähdenlennon aikana kannattaa toivoa jotain, niin haaveen tai unelman toteutumisprosentti kasvaa.

View this post on Instagram

Proprio in questi giorni, sarà possibile ammirare le Geminidi, le stelle cadenti di Dicembre! 🌠😯🌠😯🌠😯🌠 La Terra in questo momento dell’anno, attraversa una regione ricca dei detriti lasciati da 3200

Phaethon, un misterioso corpo celeste sulla cui natura gli astronomi si sono a lungo interrogati.

Definito inizialmente come un asteroide, ora si pensa si tratti dei resti di una cometa che ha

perso il suo ghiaccio nei suoi passaggi vicino al Sole. Quando la Terra attraversa la scia di detriti

lasciati da 3200 Phaethon questi si infiammano, dando origine al fenomeno delle stelle cadenti. . . Credits: Alwin Wu . . #geminidi #stellecadenti #3200phanteon #meteore #astronomy #curiosità #eventidicembre #fstfirenze

A post shared by Fondazione Scienza e Tecnica (@fstfirenze) on