Näin nopeasti lasi hajoaa – uskomaton näky hidastettuna

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suurnopeuskameroilla kuvattavat fysikaaliset ilmiöt muuttuvat äärimmäisen mielenkiintoisiksi moninkertaisen hidastuksen ansiosta. Netin tunnetut tiedemiehet, The Slow Mo Guys, testaa nyt lasin hajoamisnopeutta.

Gav ja Dan rikkovat viisi millimetriä paksun lasilevyn. He kuvaavat läpinäkyvän materiaalin rikkoontumista kolmella eri nopeudella. Kamera kuvaa yhdessä sekunnissa 28.500, 78.000 ja 481.000 kuvaa. Lasin särkymistä on helpompi seurata lasiin merkittyjen mittasuhteiden avulla.

The Slow Mo Guys -kaksikko laskee, että lasi menee rikki 5250 kilometrin tuntivauhdilla. Nopeus on järisyttävän suuri, eikä ihmissilmä pystyisi erottamaan lasin särkymisen etenemistä paljaalla silmällä. Ilman suurnopeuskameraa luulisi, että lasi hajoaa kerralla kokonaan, mutta todellisuudessa särö lähtee leviämään rikkoontumiskohdasta kehämäisesti laajeten.