Toisena syntyneet kapinoivat esikoisia enemmän – myös vankilaan useammin

Lifestyle Terveys · Stara.fi

Lapsiperheissä toisena lapsena syntyneet ovat tunnetusti esikoisia taipuvaisempia kapinoimaan. Nyt on vahvistunut, että väite pitää myös paikkansa. Asia selviää nimittäin arvostetun MIT Massachusetts Institute of Technologyn tutkija Joseph Doylen raportissa.

Doylen tutkimusten mukaan toisena syntyneet lapset kapinoivat esikoisia suuremmalla todennäköisyydellä, mutta toisena syntyneet pojat kapinoivat tuplasti useammin kuin tytöt. Tutkimuksen mukaan toisena syntyneet joutuvat esikoisia useammin myös hankaluuksiin taipumustensa kanssa.

Esimerkiksi vankilaan toisena syntyneet päätyvät useammin kuin esikoiset. Sama koskee koulusta erottamisia ja nuorisovankiloita. Tutkija sälyttää kuitenkin osasyyn tästä esikoisten niskoille, sillä hänen mukaansa toisena syntyneet pitävät usein isoveljiään ja -siskojaan roolimalleina.

Doyle käytti laajassa tutkimuksessaan tanskalaisia perheitä sekä Yhdysvalloissa floridalaisia perheitä. Hän halusi nähdä ovatko seuraukset samat Tanskan ja Yhdysvaltojen kulttuuri- ja kielieroista huolimatta. Tutkijan mukaan tulokset olivat yhteneväiset molemmissa maissa. Molemmissa toisena syntyneet pojat joutuivat 20-40 prosenttia todennäköisemmin hankaluuksiin kuin esikoiset.