Vegaanien seksielämä parempaa? Asiantuntija vastaa väitteeseen

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ruokavaliolla on tutkitusti suuri merkitys ihmisten seksuaalisuuteen, sillä terveellistä ja monipuolista ravintoa nauttivien ihmisten seksielämä on todistetusti aktiivisempaa ja nautinnollisempaa. Ihmisen libido ja suorituskyky kulkevat käsi kädessä muun terveyden kanssa.

PornHub ottaa nyt kantaa väitteeseen, että vegaaneilla olisi muita parempi seksielämä. Kasvispainotteinen ruokavalio voi vaikuttaa ihmisen ulkoiseen olemukseen positiivisesti. Paremmalla itsetunnolla varustettu henkilö on yleensä myös enemmän läsnä seksuaalisen kanssakäymisen aikana. Kun seksi on vuorovaikutteista, on se määritelty useimmiten myös tasapaksua jyystöä nautinnollisemmaksi.

Lisäksi kasviksissa on runsaasti vitamiineja ja kuituja, mitkä osaltaan parantavat ihmisten kehon hyvinvointia. Ruokavalio voi vaikuttaa ihmisten ominaishajuihin, ja etenkin naisten tiedetään olevan tarkkoja vaginansa tuoksusta. Mikäli ruokavalio sisältää runsaasti hedelmiä, on myös genitaalialueiden tuoksu usein raikkaampi ja maku makeahko. Nämä seikat puolestaan vaikuttava seksuaalinautintoon esimerkiksi oraaliseksin aikana.

Chemical Senses -julkaisussa on esitelty tutkimus, jonka mukaan ihmiset kiinnostuivat seksuaalisessa mielessä enemmän kumppaneista, joiden ominaistuoksu oli lähtöisin kasvispainotteisesta ruokavaliosta. Naisten vaginan kosteustasapaino pysyy puolestaan kunnossa, mikäli ruokavaliossa on siemeniä, avokadoa, parsaa, selleriä, kikherneitä ja banaania. Sinkkipitoiset ruoat kohottavat puolestaan viettiä.

Epäterveellinen ruokavalio vaikuttaa verenkiertoon ja siten myös miesten erektiokykyyn. Prosessoidut roskaruoat ovat terveen seksielämän tuhoajia. Joissakin lihatuotteissa voi myös olla elimistöön salakavalasti vaikuttavia hormoneja. Vegaaneilla ei kuitenkaan ole todistetusti muita parempaa seksielämää, sillä myös vegaanit voivat syödä epäterveellisesti.

Parhaiten seksielämään voi vaikuttaa kestävillä ja terveyttä tukevilla elämäntavoilla. Liikunta auttaa tutkitusti parantamaan esimerkiksi lantionpohjan lihaksia, jotka puolestaan vaikuttavat suoraan seksinautintoon. Riittävä lepo ja unen määrä pitävät energiatason korkealla ja siten seksin harrastaminen on aktiivisempaa. Ihmisen kannattaa syödä monipuolisesti ja terveellisesti puhdasta ja aitoa ruokaa.