Tutkimus: Hyvät ystävät parantavat rakkauselämää

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan ystävyyssuhteilla on suuri merkitys parisuhteiden onnistumiselle. Mikäli ihmisellä on nuorena pysyviä ja merkityksellisiä kaverisuhteita, onnistuu hän myöhemmällä iällä todennäköisemmin myös rakkauselämässään.

Child Development -lehdessä on julkaistu tutkimus, jonka mukaan nuorena solmitut ystävyyssuhteet opettavat ihmisille tärkeitä tunnepuolen taitoja. Nämä taidot heijastuvat puolestaan myöhempään ikään ja kykyyn romanttisten suhteiden muodostamiseen. Tutkimuksessa seurattiin 165 ihmisen ystävyys- ja parisuhteita heidän ollessa 13–30-vuotiaita.

Mikäli ihmisillä oli vahva ystävyyssuhde teini-ikäisenä, oli heidän romanttinen elämänsä huomattavasti tyydyttävmpää 27–30-vuotiaana. Samassa tutkimuksessa osoitettiin, että teini-iässä opeteltu sosiaalinen elämä, ystävyyssuhteiden solmiminen ja kaverisuhteiden ylläpitäminen valmistaa ihmisen muodostamaan pysyvämpiä ja paremmin toimivia romanttisia suhteita elämän myöhemmässä vaiheessa.